Maaliskuusta 2021 alkaen otetaan käyttöön uusi energia-asteikko pesukoneille, kuivausrummuille, pakastimille, jääkaapeille ja viinikaapeille, joka auttaa kuluttajia valitsemaan oikean vaihtoehdon.

1. tammikuuta 2021

Uusi energiamerkintä

Maaliskuusta 2021 alkaen otetaan käyttöön uusi energia-asteikko pesukoneille, kuivausrummuille, pakastimille, jääkaapeille ja viinikaapeille, joka auttaa kuluttajia valitsemaan oikean vaihtoehdon.

 

Energiamerkintä kertoo, kuinka paljon sähköä laite käyttää vuodessa sekä tuotteen kapasiteetin (koon) ja äänitason. Viime vuosina tekniikan kehityksen ansiosta yhä useamman laitteen energiamerkintä on vähintään A+. Tästä syystä aikaisempi merkintä ei enää toimi. Se ei enää kerro kuluttajille missä tuotteessa on pienin energiankulutus. Sen takia tarvitaan uusi energiamerkintä.

Uusi energiamerkintä

Maaliskuusta 2021 alkaen nämä kodinkoneet tulee merkitä uudella energiamerkinnällä, kun niitä myydään kaupoissa ja verkossa. Plus-luokat (esim. A+++) poistuvat ja energialuokat jaetaan asteikolle A-G, jotta tuotteiden vertailu olisi helpompaa. Muutoksen pitäisi auttaa vähentämään energiankulutusta Euroopassa ja suojella siten ympäristöä. Merkinnässä on QR-koodi, joka linkittyy EU-tietokantaan (EPREL) ja sisältää lisätietoja tuotteista.

Ensimmäisenä kodinkoneista merkityt laitteet ovat pesukoneet, kuivausrummut, astianpesukoneet, jääkaapit, pakastimet ja viinikaapit.

Huomaa, että laitteissa on kaksi tarraa siirtymävaiheen aikana

Siirtymävaiheessa kaikilla laitteilla on oltava vanha ja uusi energiamerkintä. Jaottelemalla energiatehokkuuden (A-G) saattaa vaikuttaa siltä, että energiatehokkuus on heikentynyt. Näin ei missään tapauksessa ole. Tuote luokitellaan uuteen luokkaan energiatehokkuusluokitukselle asetettujen tiukempien rajoitusten myötä.

Lisätietoja

Voit halutessasi lukea lisää energiamerkinnästä Tanskan kodinkonevalmistajien ja maahantuojien yhdistyksen (APPLIA) verkkosivulta www.theenergylabel.eu

Jääkaapit ja pakastimet

Jääkaappien ja pakastimien energiamerkinnät osoittavat vuotuisen energiankulutuksen (kWh). Jääkaapit ja pakastimet luokitellaan energialuokkiin A-F. Merkintä kertoo myös laitteen kapasiteetin litroissa. Äänitaso ilmoitetaan desibeleinä asteikolla A-D. Uutena energiamerkinnöissä otetaan huomioon myös kaapin tyyppi, toimintaperiaate, huoneen lämpötila ja tilan koko.

 1. QR-koodi tuotetietoja varten.
 2. Jääkaappien ja pakastinten energiatehokkuusluokitus A-G
 3. Energiankulutus kWh/vuosi
 4. Pakastimen kokonaistilavuus
 5. Jääkaapin kokonaistilavuus
 6. Äänitasoluokitus A-D, parempi äänenvoimakkuus dB (a)

Viinikaapit

Viinikaappien energiamerkinnät osoittavat vuotuisen energiankulutuksen (kWh) asteikolla A-G. Merkinnässä käy ilmi laitteen kapasiteetti viinipullojen määränä ilmoitettuna. Äänitaso ilmoitetaan desibeleinä asteikolla A-D.

 1. QR-koodi tuotetietoja varten.
 2. Viinikaappien luokittelu energiatehokkuusluokkiin A-G
 3. Energiankulutus kWh/vuosi
 4. Viinikaappiin mahtuvien viinipullojen määrä
 5. Äänitasoluokitus A-D, parempi äänenvoimakkuus dB (a)

Astianpesukoneet

Astianpesukoneiden energiankulutus perustuu 100 pesuun laitteen ECO-ohjelmalla. Uutena käytetään myös astioiden kuivauskyvyn arviointia. Luokittelu esitetään asteikolla A-G. Myös korien määrä, vedenkulutus pesukierrosta kohti, pesukierroksen pituus ja äänitaso (äänitasoluokitus A-D) ilmoitetaan.

 1. QR-koodi tuotetietoja varten EU-tietokannasta.
 2. Luokitellaan energiatehokkuusasteikolla A-G.
 3. Energiankulutus kWh/100 pesua (Eco-ohjelmalla).
 4. Testistandardin muutos. Mittauksen on heijastettava toimintaa entistä paremmin ja siksi myös astioiden puhdistus- ja kuivauskykyä arvioidaan.
 5. Ilmoitetaan vedenkulutus/ohjelma ja energiankulutus/100 pesua.
 6. ECO-ohjelman käyntiajan määritys.
 7. Äänitasoluokituksen A-D käyttöönotto.